Por Deleació Comunicació Social

  • El Rector Major dels Salesians, Ángel Fernández Artime, anima la Família Salesiana a seguir promovent la devoció a la Verge entre els joves.
  • Celebracions religioses, competicions esportives, actes culturals i esdeveniments solidaris per commemorar el 24 de maig el dia de la Verge de Don Bosco.

 

Maig és un mes que l’Església dedica de manera especial a la Mare de Déu. El dia 24, se celebra una de les advocacions més populars, la de Maria Auxiliadora, patrona de la Família Salesiana. Per això, en els ambients salesians de tota Espanya s’estan organitzant multitud d’activitats durant aquestes setmanes amb motiu de la festa de la Verge de Don Bosco.

En un missatge enviat al maig, el Rector Major dels Salesians, Ángel Fernández Artime, recordava: “Som família i Maria Auxiliadora és la nostra mare atenta i consoladora. Va prendre de la mà a Don Bosco i ens pren a nosaltres per guiar-nos per les senderes d’aquest món”. I afegia: “Si volem transitar una senda encertada com a educadors salesians, no podem fer-ho sense fer bategar fortament el cor dels nostres nois i noies davant la Mare. Sense això, la nostra educació de ‘bons cristians’ té manca d’alguna cosa essencial”.

Les celebracions religioses van començar oficialment el dilluns 15 de maig amb la tradicional novena a Maria Auxiliadora, que culminarà amb la festa del dia 24. Els tres dies anteriors a aquesta data, se celebra el tridu. Des de moltes de les parròquies confiades als salesians, al voltant d’un centenar a Espanya, sortiran processons en les quals participaran milers de fidels, com a expressió de la pietat popular. L’Associació de Maria Auxiliadora (ADMA), pertanyent a la Família Salesiana, està darrere també de l’organització de moltes d’aquestes celebracions.

Els col·legis salesians acullen en aquests dies campionats esportius, vetllades artístiques, excursions i altres activitats per als alumnes. Destaquen també els moments de oració (“bon dia”, en la tradició salesiana) i la celebració de la Eucaristia amb alumnes i professors.

Centres juvenils, plataformes socials i altres obres dirigides per salesians i salesianes organitzen activitats lúdiques, artístiques, competitives i religioses, destinades a presentar als joves la figura de María, sota aquesta advocació.

Cal destacar també que Maria Auxiliadora dóna nom a diverses carreres populars que es disputen en diferents llocs de la geografia espanyola, com Salamanca, Rota (Cadis), Montilla (Còrdova), Màlaga o Las Palmas de Gran Canaria, entre uns altres. En cases salesianes com la de Mèrida s’han preparat iniciatives solidàries per recaptar fons destinats a projectes socials.

La Verge de Don Bosco

La advocació mariana d’Auxili dels Cristians està especialment lligada a Sant Joan Bosco, fundador de la Família Salesiana i impulsor d’aquesta devoció: “La Verge vol que l’honrem amb el títol d’Auxiliadora: els temps que corren són tan infausts que tenim necessitat que la Verge ens ajudi a conservar i a defensar la fe cristiana”. Salesians, Salesianes i la Família Salesiana en general han conservat aquest afecte per l’Auxiliadora des de llavors.