Per Família Salesiana

Darrerament l’activitat del Centre Obert Es Barracó de Ciutadella ha hagut de traslladar les seves activitats al centre de Calós. Una de les seves responsables, Pili Servera, persona lligada també a la casa salesiana, ens acull i ens contesta algunes preguntes al voltant del projecte social que duen a terme des de fa anys. 

Pili Servera, a la dreta de la imatge, juntament amb altres voluntaris del projecte. Font: Càritas Menorca.

1. Des de quan col·labores amb el centre social Es Barracó?

Es pot dir que des de l’inici. No tenc clar quin any comença el projecte Es Barracó. Trob que és cap a l’octubre de 1995 quan començam quatre persones de manera voluntària, i amb la petició des de Càritas Diocesana de Menorca de començar un projecte per a infants a Dalt Sa Quintana.

Aquest proposta s’engega amb en Pere Pons com a treballador social de Càritas Menorca, la seva dona, na Joana Pons Capella, i com a SS.CC. en Biel Domingo i una servidora. Aquest equip evidentment es va aixemplar i van col·laborar amb nosaltres sempre voluntàriament diverses persones i institucions com Projecte Home o l’Associació de Veïns Sa Colàrsega.

2. Quina és la teva funció?

El Centre Obert Es Barracó és un projecte social del programa d’Infància i Joventut de Càrites Diocesana de Menorca. Som un equip de persones molt gran format per treballadors de Càrites i voluntaris que diàriament ens donen suport amb la seva dedicació i i el seu temps. Diàriament hi som dues monitores i, dos dies a la setmana, tenim el suport d’una treballadora social i uns dos o tres voluntaris.

La meva funció és la de programar, preparar, animar, educar i acompanyar als infants.

3. Quina finalitat té un centre com Es Barracó?

El projecte el podria definir amb una constant de canvis. El gener de 1997 passam de ser Esplai Es Barracó a Centre Obert Es Barracó. Veiem la necessitat de fer-nos presents amb una actuació diària i sempre ens hem anat adaptant a situacions i usuaris. La finalitat és la de ajudar a créixer de manera integral a la persona, mitjançant dinàmiques i jocs en grup.

4. Només feis classes de reforç o també hi ha joc…

Actualment tenim atenció als infants de dilluns a dijous, de 16 a 19h. Dedicam part de la primera mitja hora a joc lliure i a fer una acollida: un pensament positiu, un tros de conte, unes qüestions per pensar… Enguany any les activitats giren al voltant del conte Un Cor molt gran de Joan Turull. Després dedicam uns 50 minuts a fer Espai d’Estudi, on acompanyam i guiam als infants amb els seus deures o bé repassam alguna matèria que sabem que els costa una mica més.

Seguim amb la bereneta remarcant hàbits, i acabam amb algun taller de manualitat o jocs en gran grup, o bé alguna pel·lícula, visita d’algun personatge, sortida cultural…

5. Darrerament heu hagut de traslladar l’activitat del centre a Calós. Per què ha estat així?

Justament, com abans he dit, el projecte Es Barracó es va adaptant a nous reptes. Som molt conscients que l’actual “fórmula” de C.O. és bona i es pot dir necessària i que funciona. Però volem fer una mica més, i per tant, des de Càrites i amb el suport de les Institucions Governamentals ens proposam nous reptes on també poder acollir i treballar amb tota la família amb infants de 3 a 6, i de 6 a 12 anys, convertint-se en un Centre PAIDOS Es Barracó. Per tant, al nostre local que ens cedeix l’Ajuntament, hi estem fent unes adaptacions com és la instal·lació d’una cuina, espai que ens ha de servir pel treball certs hàbits.

Personalment, venir al centre de Calós ha suposat anar a les arrels del meu ésser SSCC de Don Bosco. Millor a casa que a una altra banda. I aprofit per agrair des del primer moment a en Ramon Vera i a en Jordi Clua l’acollida que ens han oferit i les facilitats que ens han donat perquè el nostre traspàs sigui lleu.

6. Finalment, el lema dels Salesians d’aquest curs és “Primer, els últims”. Creus que té relació amb l’activitat que hi desenvolupau?

Sí. Tot i que actualment acollim a infants de 6 a 12 anys, a Càrites és el nostre sentit arribar aquells que més ho necessiten, i per tant sempre ens qüestionam la nostre tasca per tal de oferir un servei digne donant el millor que sabem.