Per Guillem Benejam

Les escoles de la Inspectoria salesiana Maria Auxiliadora compten, en aquest sentit, amb nombroses iniciatives solidàries que serveixen com a motor d’aprenentatge.


 

Article publicat al Suplement Xoc del Diari Menorca el dia 20 de gener de 2021

Un dels valors cabdals de les escoles salesianes repartides arreu del món, i amb l’exemple més proper i particular a Ciutadella a la casa salesiana de Calós, és la solidaritat. Les escoles de la Inspectoria salesiana Maria Auxiliadora compten, en aquest sentit, amb nombroses iniciatives solidàries que serveixen com a motor d’aprenentatge. En el procés educatiu, la comunitat educativo-pastoral proposa un creixement i un desenvolupament personal basat en el sistema educatiu de Don Bosco.

Calós té com a missió oferir una educació de qualitat amb la voluntat de comprometre’s en una atenció acollidora i personalitzada amb l’alumnat,  tenint  especial cura dels més desvalguts en una escola oberta i compromesa amb la millora contínua i amb l’entorn social.

Un dels darrers projectes que s’han duit a terme ha estat l’elaboració d’uns calendaris solidaris a benefici de la ONGD Bosco Global. L’alumnat de 1r d’ESO, en el marc de l’àmbit sociolingüístic que integra les àrees de Geografia i Història, Llengua catalana i literatura, i Llengua castellana i literatura, ha confeccionat calendaris de l’any 2021 després d’estudiar els climes i paisatges del món. Per dur a terme el producte final s’ha hagut d’investigar sobre la creació d’un calendari, l’escriptura d’un text descriptiu, els objectius i els projectes de la ONGD en el món, els pressuposts i el cost d’un calendari, la creació de cartells i notícies per difondre el projecte, etc.

Segons el propi alumnat, aquesta campanya “ajudarà molt” i creuen que “és important ajudar a les ONGs com ho fa Bosco Global des de tan a prop”. Des de l’escola consideren que ha estat interessant poder arribar a dur a terme aquest tasca i segons conta un dels alumnes han estat “quasi un mes per aconseguir el resultat dels calendaris, que es venen per donar el màxim possible a la ONG”. Fa poc han pogut recollir la recaptació del projecte i han fet el lliurament dels diners obtinguts a la delegació de la ONGD de Ciutadella.

Bosco Global: un projecte comú

Bosco Global integra l’activitat i les persones de les ONGD salesianes amb més de 25 anys d’experiència en matèria de cooperació internacional al seu territori d’actuació: Andalusia, Aragó, Canàries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Illes Balears i Regió de Múrcia. A Ciutadella compta amb una delegació de voluntaris i voluntàries. A través de l’educació i des d’una opció preferencial per la joventut, s’intenta construir un món més just, equitatiu i sostenible. Des d’una educació transformadora basada en el sistema preventiu de Don Bosco i en la recerca del bé comú, desenvolupa voluntariats per a la transformació social com a opció de vida; una educació per al desenvolupament com a procés participatiu que impulsa una ciutadania global, crítica i responsable; una cooperació internacional encaminada a la promoció dels drets de les persones i les comunitats; i una comunicació que promou el canvi social incidint en la defensa dels Drets Humans i que denuncia les causes que generen pobresa i desigualtat.

Durant aquest mes de desembre passat, la confecció de calendaris no ha estat l’única iniciativa solidària que s’ha duit a terme a l’escola. Des de l’àrea de matemàtiques aplicades de 3r d’ESO s’ha motivat la recollida d’aliments que cada any gestiona Cáritas Menorca. Enguany l’alumnat de 3r d’ESO ha realitzat un aprenentatge per servei (APS), en el qual han hagut de gestionar la campanya d’aliments a l’escola, que ha passat per la realització d’un estudi sociològic, el coneixement de l’entorn (saber què és l’atur, quina taxa d’atur hi ha a Ciutadella, etc.), una tasca de conscienciació (llistat de despeses mensuals d’una família de quatre membres, per exemple), una tasca d’acció (preparació de bons dies, recompte d’aliments recollits, anar a Cáritas Menorca per preparar bosses d’aliments, etc.) i una darrera tasca de reflexió final sobre el que s’havia après.

Durant el curs passat el confinament va fer impossible que l’alumnat pogués participar en accions de voluntariat dins i fora de l’escola. Per tant no es va poder col·laborar ni amb Càritas ni amb els geriàtrics de Ciutadella, com s’havia fet altres anys. No obstant açò, la metodologia de l’aprenentatge per servei (APS) es continua promovent a l’escola des dels diferents cursos i s’integra en les programacions per promoure els valors humans i cristians entre l’alumnat. 

D’altra banda, no podem deixar per alt el programa d’impuls a l’emprenedoria social impulsat per  la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, a través de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), i la Conselleria d’Educació i Universitat. Des de l’any 2017, l’alumnat de 6è de Primària i 4t d’ESO participa en el programa ICAPE amb l’objectiu d’impulsar les seves capacitats emprenedores, al mateix temps que treballar els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén afavorir que els estudiants aprenguin a treballar en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats. Les decisions es prenen des d’una assemblea i la posada en marxa dels projectes implica des de la constitució d’una entitat fins a la creació de logotips i d’estatus, entre d’altres.

D’accions puntuals per ajudar a causes benèfiques se n’han fet des de fa molt de temps, però el que és més nou és el fet que la col·laboració i la solidaritat siguin permanents al llarg d’un projecte o, fins i tot, en la creació d’una pròpia ONG. Es tracta de projectes que serveixen no només per treballar valors socials, sinó que també per fomentar persones emprenedores i cada vegada més competents segons el perfil de sortida dissenyat per les escoles salesianes, no com una manera d’aconseguir beneficis personals, sinó per animar a dur accions que els ajudin a ser possibles agents socials transformadors.

 

Galeria d’imatges