• Amb els pas dels temps aquesta festa s’ha carregat de simbolismes i tradicions.

 

Aquesta setmana l’escola ha celebrat la festa de Tots Sants. El seu origen prové de l’època celta i, posteriorment, la religió cristiana la va adoptar. La cultura celta dividia l’any en dues parts; la de la llum, que abraçava els mesos de primavera i estiu, i la de la foscor, que englobava la tardor i hivern. A principis de novembre, es consideraven dies de transició perquè s’escurça el dia i es celebrava una festa per donar la benvinguda a la foscor i a la creença que els difunts podien contactar amb els vius. 

En el segle VII el cristianisme adopta la festa de l’1 de novembre, com a pròpia per honrar a la verge i a tots els màrtirs i sants. 

Amb els pas dels temps aquesta festa s’ha carregat de simbolismes i tradicions: el toc de  campanes en honor als difunts, cuinar plats típics com la torrada de castanyes i els monyacos as forn. I, sobretot, els bunyols de Tots Sants, que s’ha aprofitat per menjar durant les estones de pati, gràcies a la col·laboració de famílies de l’escola. 

Però sabies que Tots Sants es celebra a tot el món de diferents maneres? Perquè la tardor sempre ha estat vista com un període de canvi i, per aquest motiu, és el moment perfecte per recordar les persones estimades que ja no hi són. Retre culte als difunts és una característica comuna que es celebra, per exemple, a Mèxic amb el Dia dels Morts i als Estats Units amb la festa de Halloween, que des de fa anys conviu amb les nostres festes, que significa “vigília de Tots Sants” per açò es celebra el vespre de 31 d’octubre.