Por Delegació Comunicació Social 

Les celebracions presencials estaran marcades per les mesures de seguretat i higiene adoptades per les diòcesis durant la desescalada.


 

La festa de Maria Auxiliadora, el 24 de maig, arriba en plena desescalada després del confinament per la crisi del coronavirus. Per això, la Família Salesiana celebra aquest any una de les seves festes més importants entre activitats virtuals i presencials.

Durant aquest mes, el web www.mayosalesiano.es ha permès a milers de fidels conrear la seva devoció a Maria Auxiliadora amb oracions, reflexions, missatges, recomanacions de pel·lícules marianes, cançons a la Verge, recursos per als més petits i altres iniciatives. Darrere d’aquest projecte, hi ha la Família Salesiana a Espanya, que ha treballat de forma coordinada per animar la vivència d’aquest mes dedicat a la Mare de Déu. A més, l’espai s’ha fet ressò d’altres festes salesianes importants en aquest mes: el 6 de maig, Sant Diumenge Savio, jove alumne de Sant Joan Bosco; i el 13 de maig, Santa Maria Mazzarello, cofundadora amb Don Bosco de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora, les Salesianes.

Les xarxes socials s’han convertit, una vegada més, en un espai propici per compartir aquestes iniciatives i altres promogudes per les cases salesianes. Entre elles, destaquen les imatges dels altars a Maria Auxiliadora col·locats per les famílies a casa seva.

Novena, vigília i festa
A l’inici del mes de maig, es van posar en marxa les primeres mesures per acabar amb el confinament a Espanya. La Novena a Maria Auxiliadora, de l’15 a l’23 de maig, ha coincidit amb la tornada a l’culte públic en els temples. Per això, en algunes cases salesianes ja s’han pogut veure les primeres manifestacions de la devoció dels fidels a la Verge, seguint les mesures de seguretat i higiene estipulades per les autoritats. A més, algunes parròquies i comunitats salesianes han retransmès la Novena a través d’internet.

La tradicional festa de Maria Auxiliadora a les escoles, prevista el divendres 22 de maig, es trasllada enguany a les llars dels alumnes. Des dels centres, s’han proposat iniciatives com jocs, actuacions o trobades virtuals amb els seus tutors per compartir l’esperit festiu d’aquests dies en la distància. En alguns casos, es retransmetran les celebracions de la Missa en honor a Maria Auxiliadora a través de YouTube. També els centres juvenils han animat a la participació de nens, adolescents i joves en les activitats celebratives d’aquests dies. I les plataformes socials han seguit amb la seva tasca prenent com a referència a Maria Auxiliadora.

Les Salesianes han organitzat una vigília virtual, que es podrà seguir a través de les xarxes socials en la nit de, 23 de maig, a les 22h, especialment destinada als joves. Una hora més tard, un grup de Salesians Cooperadors ha preparat una oració per donar la benvinguda a diumenge 24. Per la seva banda, els Salesians compartiran al seu canal de YouTube una processó virtual amb imatges de l’any passat. No obstant això, per ara, les manifestacions de culte al carrer no estan permeses, de manera que aquest any no se celebraran les tradicionals processons de Maria Auxiliadora.

A la tarda de diumenge 24, a les 17h, el Rector Major dels Salesians, Àngel Fernández Artime, presidirà la celebració d’una Eucaristia solemne a la Basílica de Maria Auxiliadora de Torí. A les 20.30h, es resarà el Rosari meditat dins de la Basílica. A continuació, es traslladarà la imatge de Maria Auxiliadora a la plaça davant de l’església, on l’Arquebisbe de Torí i el Rector Major pronunciaran una oració a Maria Auxiliadora. Aquests actes es podran seguir a través de la pàgina de Facebook de l’Agència ANS.

La Verge dels temps difícils
Don Bosco, fundador de la Família Salesiana, va promoure la devoció a la Mare de Déu en l’advocació de Auxiliadora dels Cristians. «La Verge vol que la honrem amb el títol d’Auxiliadora: els temps que corren són tan nefastos que tenim necessitat que la Mare de Déu ens ajudi a conservar ia defensar la fe cristiana», expressava el sant sacerdot torinès en la maduresa de la seva vida espiritual. També en aquests temps difícils per la pandèmia del coronavirus, la Família Salesiana i l’Església dirigeixen les seves pregàries a Maria Auxiliadora perquè intercedeixi per tota la humanitat.

A Ciutadella, també d’una manera especial
La festa de Maria Auxiliadora a Ciutadella també s’ha viscut d’una manera especial. La jornada d’avui, dia 22 de maig, es desenvolupa amb la extraordinària situació de no poder celebrar el tradicional dia de platja amb l’alumnat i professorat de l’escola. A primera hora del matí, s’ha celebrat de manera virtual la celebració de Secundària, en la qual han participat més d’un cententar de persones entre alumnat, professorat, PAS i famílies. Durant la jornada els tutors i les tutores també han celebrat amb el seu grup una celebració que s’havia gravat prèviament a l’església juntament amb una ofrena floral a la Mare.

Si les activitats socials i la processó de cada any no estan permeses, les celebracions al Santuari de Maria Auxiliadora s’han pogut desenvolupar a partir de la fase 1 amb totes les mesures higièniques que s’han marcat des de l’Estat i des de la Diòcesi. Durant aquests dies s’han realitzat de dilluns a dissabte a les 7h, a les 12h i a les 19.30h, mentre que els diumenges a les 9h, a les 11h i a les 19.30h. Per al proper diumenge, coincidint amb el dia de Maria Auxiliadora, s’hi suma una celebració a les 12h amb l’objectiu de poder rebre el major nombre de fidels possibles sempre respectant el fòrum permès i les mesures establertes. Podeu consultar les normes de seguretat en aquesta imatge.